België op het juiste spoor richting eliminatie van het hepatitis C virus

Waver – Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft aangekondigd dat ze vanaf 1 januari 2019 middelen vrij maakt om de terugbetaling van innovatieve geneesmiddelen voor de behandeling van hepatitis C uit te breiden naar alle patiënten, ongeacht hoe ver ze gevorderd zijn in hun ziekte. AbbVie verwelkomt deze belangrijke stap vooruit in de bestrijding van deze erg besmettelijke aandoening. Het biofarmaceutisch bedrijf is tevreden dat deze beslissing België op het juiste spoor zet naar de eliminatie van hepatitis C tegen 2030 in België, een ambitieuze maar haalbare doelstelling die deel uitmaakt van de doelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorop stelt.  

Hepatitis C is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen via het bloed. Ongeveer 75-85% van de patiënten besmet met het hepatitis C virus zal niet spontaan genezen en ontwikkelt een chronische vorm van de ziekte. Een chronische hepatitis C-infectie is een sluimerende en progressieve aandoening die kan leiden tot leverschade, levercirrose, levercarcinoom en overlijden [1]. Wereldwijd sterven jaarlijks zo’n 400 000 mensen aan de ziekte. Dat is meer dan aan HIV. [2] Hepatitis C wordt vaker aangetroffen bij baby-boomers die het opliepen door een bloedtransfusie, bij intravaneuze druggebruikers of bij mannen die seks hebben met mannen [3].

Patiënten met hepatitis C in een vergevorderd stadium van de ziekte (zogenaamde leverfibrosestadium F3- en F4) kregen reeds toegang tot innovatieve geneesmiddelen sinds 2015, en stapsgewijs werd deze toegang uitgebreid. Hierdoor krijgen sinds begin 2017 ook patiënten met een lager fibrosestadium (F2), en verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld zwangere vrouwen, patiënten met HIV én hepatitis C, ...)  reeds terugbetaling van hun behandeling. Deze nieuwe generatie van medicijnen (de DAA’s, of ‘Direct Acting Antiviral’s) zorgden voor een revolutie in de behandeling van deze levensbedreigende ziekte, met genezingskansen van bijna 100%, en een kortere therapieduur van amper 8 tot 12 weken en veel minder bijwerkingen.

Patiënten moeten niet meer wachten op verslechtering toestand

Patiënten met een vroeg stadium van hepatitis C moesten tot vandaag nog wachten tot de ziekte verergerde, vooraleer ze konden rekenen op een behandeling. Met deze beslissing van Minister De Block, worden behandelingen met de nieuwe generatie geneesmiddelen beschikbaar voor deze patiënten vanaf 1 januari 2019. De behandeling van meer hepatitis C patiënten zal de verspreiding van het virus tegengaan.

Katrien Lammens, voorzitster van patiëntenvereniging Vlaams Hepatitis Contactpunt (VHC):

“Voor besmette patiënten die nog geen uitzicht hadden op een behandeling is dit een grote opluchting. Zij gingen gebukt onder een enorme emotionele en psychologische last. Eindelijk zullen zij hun leven gerust kunnen verder zetten.”

Als patiënt-gericht bedrijf heeft AbbVie, één van de bedrijven die deze nieuwe generatie van medicijnen tegen hepatitis C ontwikkelde,  ook altijd gestreefd naar een zo breed mogelijke toegang voor alle patiënten. Een medicijn ontwikkelen betekent namelijk weinig als het niet tot bij alle patiënten geraakt. Door het feit dat vanaf 1 januari 2019 alle patiënten met hepatitis C toegang zullen hebben tot een behandeling, heeft Minister De Block blijk gegeven van een duidelijke toekomstvisie voor de-  op termijn - eliminatie van hepatitis C in België. AbbVie is fier om hieraan bij te dragen dankzij zijn innovatieve geneesmiddel en visie op de volksgezondheid.

Behandeling én screening onontbeerlijk voor eliminatie tegen 2030

De behandeling van alle patiënten is natuurlijk onontbeerlijk indien we deze ziekte willen elimineren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt 2030 als doelstelling voorop. Als positief gevolg van de beslissing van de Minister is dit ook voor België een haalbare kaart, indien de komende regionale regeringen voldoende willen inzetten op screeningscampagnes om de patiënten te vinden en te behandelen. Het bestaande hepatitisplan 2014-2019 dient herbekeken te worden.  

Voornamelijk in doelgroepen waarbij hepatitis C veel voorkomt, zoals intraveneuze druggebruikers of bij de gevangenisbevolking, zal doorgedreven screening absoluut noodzakelijk zijn om deze doelstelling te halen. Dit kan door een simpele bloedtest.  

"Ik ben enorm opgelucht dat deze stap eindelijk gezet wordt, en dat ik vanaf januari 2019 alle patiënten (waarvan velen al jaren wachten op behandeling) effectief zal kunnen behandelen.  We weten intussen dat deze behandelingen kort, veilig en zeer efficient zijn. Maar veel mensen weten niet dat ze drager zijn van dit virus, dus zal de overheid volop moeten inzetten op de screeningscampagnes, als we hepatitis C écht van de Belgische kaart willen vegen. Iedereen zou zich minstens 1 keer in het leven moeten laten screenen.” aldus Dr. Stefan Bourgeois, gastro-enteroloog bij het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

AbbVie wil die doelstelling ook globaal kracht bijzetten. Daarom heeft de biofarmaceutische onderneming in samenwerking met de WHO een royaltieloos licentieakkoord gesloten dat erkende producenten toelaat om generische vormen van AbbVie’s hepatitis C medicijn op de markt te brengen in 99 lage-en middeninkomenslanden.

Thibault Massart, General Manager AbbVie België en Luxemburg, besluit:

“Ik ben opgetogen over hoe de overheid en de farmasector de handen in elkaar hebben geslagen om onze behandeling voor elke patiënt beschikbaar te stellen. Als globaal bedrijf schaart AbbVie zich volledig achter de doelstelling van de WHO om hepatitis C tegen 2030 te elimineren. AbbVie neemt zijn verantwoordelijkheid, door zijn innoverende behandeling toegankelijk te maken voor alle patiënten met hepatitis C die in aanmerking komen.Wij  hopen dat de volgende regeringen, federaal én regionaal, de krachten zullen bundelen en de nodige maatregelen zullen nemen om samen met AbbVie de eliminatie na te streven. En dit in samenwerking met de farmaceutische industrie, die elke dag de grenzen van de innovatie verlegt om patiënten terug te geven wat een ziekte heeft weggenomen”.

--

[1] Chen LC, Morgan TR. Int J Med Sci 2006; 3(2):47-52.

[2] Wereldwijd zijn er 37 miljoen mensen geïnfecteerd met HIV, terwijl er zo'n 115 miljoen mensen leven met een chronische HCV infectie. - http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c - https://www.who.int/hiv/mediacentre/news/hep-hiv-coinfected/en/

[3] http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-c

AbbVie sa/nv –BE-ABBV-180021 (v1.0)– Dec. 2018

Amélie Canalaz

Press contact, Ogilvy Social.Lab

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AbbVie

AbbVie is een wereldwijde, op onderzoek gebaseerde biofarmaceutische onderneming die zich richt op het ontwikkelen van innovatieve therapieën voor enkele van 's werelds meest complexe en ernstige ziekten. De missie van het bedrijf bestaat erin zijn expertise, zijn toegewijde medewerkers en zijn unieke kijk op innovatie in te zetten om behandelingen op vier belangrijke therapeutische gebieden drastisch te verbeteren: immunologie, oncologie, virologie en neurowetenschappen. In meer dan 75 landen werken medewerkers van AbbVie dagelijks aan het verbeteren van zorgoplossingen voor mensen over de hele wereld. Ga voor meer informatie over AbbVie naar www.abbvie.be. Volg @abbvie op Twitter, Facebook of LinkedIn.

Neem contact op met

Avenue Einstein 14 1300 Wavre

www.abbvie.be